'JANGAN BIARKAN DIRI ANDA TIDAK MENGENALI NABI MUHAMMAD SAW' http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yvnmDUji-vQ

Thursday, November 7, 2013

Kemiskinan Bandar


Kemiskinan sering dikaitkan dengan kehidupan di kampung. Ini disebabkan kerana sosio ekonomi di kampung yang agak jauh ketinggalan berbanding bandar. Kebanyakan masyarakat kampung bekerja sebagai petani, penoreh getah, nelayan, pemandu lori dan ada yang bekerja sendiri. Sudah pasti pendapatan mereka adalah tidak seberapa jika dibandingkan dengan masyarakat bandar. Ini kerana pendapatan masyarakat kampung amat bergantung kepada cuaca.Sebab itu kedapatan kebanyakan gambar dan isu-isu yang dipaparkan di akhbar dan tv kebanyakkanya adalah berkisar di kampung.

Namun tanpa disedari kemiskinan kini mula menular ke bandar-bandar. Kos sara hidup yang semakin tinggi telah mewujudkan kelompok masayarakat bandar yang miskin. Kehidupan di bandar-bandar memerlukan perbelanjaan yang tinggi kerana semuanya tidak percuma dan perlukan bayaran. Bermula sewa rumah, bayaran tol, bayaran kereta, bayaran bil air dan elektrik, bayaran yuran sekolah, bayaran yuran kelas tambahan, bayaran insurans, perbelanjaan sekolah anak-anak, perbelanjaan makan harian keluarga dan perbelanjaan-perbelanjaan lain telah mewujudkan sekelompok masyarakat yang memerlukan perhatian kerana mereka mungkin dikategorikan sebagai miskin bandar.

Sebagai contoh A yang bekerja di sektor swasta berpendapatan RM4000 sebulan, mempunyai isteri yang tidak bekerja, ibubapa di kampung, sebuah kereta proton saga, anak seramai 6 orang di mana 3 daripadanya sudah bersekolah serta menyewa rumah di apartment Kerinci.

Berikut merupakan perbelanjaan beliau:
Sewa apartment                             RM 1000
Bayaran kereta                              RM500
Ibubapa                                         RM200
Tol                                                 RM100
Yuran Sekolah Anak (3 orang)     RM900
Bil Api Air                                    RM100
Perbelanjaan Keluarga                 RM1500
Lain-lain                                       RM500
JUMLAH                                     RM4700

Ternyata dengan pendapatan sebanyak RM4000 sebulan adalah tidak mencukupi untuk membiayai isteri yang tidak bekerja serta rumah sewa yang perlu dibayar di samping membiayai anak yang bersekolah dan lain-lain lagi. Inilah kehidupan sebenar. Mereka ini mungkin termasuk di dalam kelompok miskin bandar. Berbanding mereka yang mempunyai pendapatan yang sama tetapi tinggal di kawasan  kampung, pendapatan ini cukup besar dan mewah.

Sehubungan dengan itu, penetapan had kifayah perlu disemak dan ditambah baik demi memastikan mereka yang miskin bandar turut dibantu. Had kifayah ini pula bukan sahaja berpaksikan kepada pendapatan isirumah semata-mata, sebaliknya turut mengambil kira perbelanjaan sebenar isi rumah. Ini adalah kerana pengiraan had kifayah berdasarkan perbelanjaan sebenar isi rumah adalah lebih signifikan dan berkolerasi tinggi dengan kemiskinan bandar.

1 comment:

  1. assalam, saya nak bayar zakat tapi tak reti macam mana nak kira had kifayah tu. boleh bantu?

    ReplyDelete