'JANGAN BIARKAN DIRI ANDA TIDAK MENGENALI NABI MUHAMMAD SAW' http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yvnmDUji-vQ

Wednesday, March 24, 2010

Prof Dato' Dr. Sudin Haron Tokoh Akademik Terbilang

Alhamdulillah...Akhirnya aku berjaya.
Baru-baru ini Yg Bbhg Prof Dato' Sudin Haron iaitu 'orang kuat' ASIAN INSTITUTE OF FINANCE (AIF) telah datang ke Sekolah Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan, UMS bagi memberi taklimat mengenai misi, visi dan juga objektif penubuhan AIF ini. Ternyata taklimat tersebut amat berguna dan banyak manafaatnya sehingga memukau para pensyarah yang hadir. Dianggarkan 50 orang pensyarah telah hadir bagi mendengar taklimat tersebut.

Kedatangan Prof Dato' Dr Sudin bersama Dr Marzuki Jusoh yang juga Director Project Management AIF telah membuka minda dan minat yang mendalam di kalangan pensyarah yang hadir agar melakukan penyelidikan yang berkualiti dan mampu menaikkan nama Malaysia melalui kerjasama bersama AIF.


Sebenarnya AIF merupakan sebuah institut yang dimiliki oleh Bank Negara Malaysia (80% ) dan Suruhanjya Sekuriti (20%). AIF ini bertanggungjawab menaikkan sistem kewangan di Malaysia melalui proses penyelidikan, penerbitan, latihan dan pelbagai lagi mekanisma yangdigunakan bagi menjayakan misi dan visi AIF itu sendiri. Penubuhan AIF ini amat tepat pada masanya kerana dibawah AIF terdapat empat lagi institut yang saling melengkapi antara satu sama lain dalam sistem kewangan di Malaysia iaitu ;
i. institute Bank-bank Malaysia (IBBM)
ii. Islamic Banking and Finance Institute Malaysia (IBFIM)
iii. Securities Industries Development Corporation (SIDC)
iv. The Malaysian Insurance Institute (MII)

Pada akhir taklimat tersebut Yg Berbhg Dato' menggalakan para pensyarah agar membuat penyelidikan dalam bentuk grant ataupun PHD dalam bidang-bidang yang penting yang telahpun dikenalpasti oleh AIF. Ini kerana ahli akademik serta industry player saling memerlukan antara satu sama lain di dalam merencanakan sistem kewangan di Malaysia.

Akhir kalam, aku bersyukur kerana aku merupakan salah seorang hamba ALLAH yang dipilih olehnya dari kalangan beribu-ribu orang lain untukl berada di majlis ilmu bersama Dato' Sudin Haron..Sudah hampir 6 tahun aku tidak bersemuka dengan Dato'. Kebiasaanya jika ada urusan tertentu aku hanya sms atau menelefon Dato', namun akhinya pada 23 Mac 2010 jam 3pm kami bertemu semula . Sesungguhnya Ybhg Dato' Dr Sudin Haron merupakan salah seorang tokoh akademik yang tiada tolok bandingnya dalam kewangan Islam di dunia.

No comments:

Post a Comment